Cum să îți măsori tensiunea arterială corect acasă

Măsurarea regulată a tensiunii arteriale este importantă pentru monitorizarea sănătății cardiovasculare și prevenirea complicațiilor asociate tensiunii arteriale ridicate sau scăzute. În acest articol, vom explora tehnicile corecte pentru măsurarea tensiunii arteriale acasă, precum și sfaturi practice pentru obținerea unor rezultate precise și fiabile.

De Ce Este Importantă Măsurarea Tensiunii Arteriale?

Tensiunea arterială este presiunea exercitată de sângele care circulă prin artere asupra pereților acestora. Măsurarea tensiunii arteriale este importantă pentru că:

 1. Detectează Problemele de Sănătate: Tensiunea arterială crescută sau scăzută poate fi semnul unor probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau hipotensiunea.
 2. Monitorizează Răspunsul la Tratament: Pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare, măsurarea regulată a tensiunii arteriale poate ajuta la monitorizarea eficacității tratamentului și la ajustarea acestuia, dacă este necesar.
 3. Prevenirea Complicațiilor: Măsurarea tensiunii arteriale poate ajuta la prevenirea complicațiilor asociate tensiunii arteriale ridicate sau scăzute, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, infarctul miocardic sau insuficiența cardiacă.

Cum să Îți Măsori Tensiunea Arteriale Corect Acasă

Pentru a obține rezultate precise și fiabile la măsurarea tensiunii arteriale acasă, urmați acești pași:

 1. Alegeți un Aparat Corect: Utilizați un tensiometru validat clinic, fie un model cu manșetă automată pe încheietura mâinii, fie unul cu manșetă clasică pe braț.
 2. Asigurați-vă că Sunteți Relaxat: Măsurați tensiunea arterială într-un mediu liniștit, relaxat, și nu înainte de a face exerciții fizice, a consuma cafea sau a fuma.
 3. Stabiliți Poziția Corectă: Așezați-vă confortabil pe un scaun, cu spatele drept și picioarele așezate pe podea. Sprijiniți brațul pe o suprafață plană, astfel încât manșeta să fie la nivelul inimii.
 4. Aplicați Manșeta Corect: Manșeta ar trebui să fie plasată pe brațul ales, cu marginea inferioară la aproximativ 2-3 degete deasupra cotului. Asigurați-vă că manșeta este fixată corect și nu este prea strânsă sau prea largă.
 5. Evitați Conversațiile: În timp ce măsurați tensiunea arterială, evitați să vorbiți sau să mișcați brațul, deoarece aceste activități pot afecta rezultatele.
 6. Iați Mai Multe Măsurători: Luați cel puțin două sau trei măsurători consecutive, cu o pauză de 1-2 minute între fiecare, și înregistrați rezultatele.

Sfaturi pentru Măsurarea Tensiunii Arteriale Corect

 1. Stabiliți un Program Regulat: Măsurați tensiunea arterială în același moment al zilei, de preferat dimineața și seara, pentru a obține o imagine mai precisă a schimbărilor.
 2. Mențineți un Jurnal: Înregistrați valorile tensiunii arteriale și orice factori care ar putea afecta măsurătorile, cum ar fi stresul, dieta sau activitatea fizică.
 3. Consultați un Specialist: Dacă aveți întrebări sau îngrijorări cu privire la rezultatele măsurătorilor, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în tensiune arterială.

Concluzie

Măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă este importantă pentru monitorizarea sănătății cardiovasculare și prevenirea complicațiilor asociate tensiunii arteriale ridicate sau scăzute. Urmați tehnicile și sfaturile prezentate mai sus pentru a asigura obținerea unor rezultate precise și fiabile la măsurarea tensiunii arteriale acasă.

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *